Vrakdykking i Nord og Midt Norge

Gå til innhold

Hovedmeny

U - 711 Siide 2

Vrak i Troms > U - 711


U-Bootkriegsabzeichen ble gitt til ubåtmannskaper som hadde deltatt på minimum tre forskjellige tokter,
og hang derfor høyt i anseelse.
Mange av U-711`s menn må allikevel ha fått denne utmerkelsen. Foto: Helmut Weitze, Tyskland.


Så tilbake til U-711:
Bjørn Vik titter inn luken på toppen av tårnet som fører rett inn i båtens hemmeligheter. Han har SÅ lyst til å ta seg en tur på innsiden, men blir nok i største laget, slik som han er kledd for anledningen. Periskopet til venstre.

Foto: Nils Eldby, Bodø.
Båten ligger på siden, lenende over mot høyre, på ca. 55 meters dyp. Hekken ligger dypest.
Båten er i god forfatning, unntatt akterut som ble skadet da båten sank.
Retter en stor takk til Nils Eldby og Bjørn Vik som har skaffet meg noen helt råe bilder fra vraket.Båten ligger på siden, lenende over mot høyre, på ca. 55 meters dyp.
Hekken ligger dypest. Båten er i god forfatning, unntatt akterut som ble skadet da båten sank.
Retter en stor takk til Nils Eldby og Bjørn Vik som har skaffet meg noen helt råe bilder fra vraket.U-711 var type VII-C (769 depl tonn), bygget i Hamburg i 1942 og var dermed en skikkelig veteran i 1945.
Hadde senket 2 lasteskip og 1 korvett. (Som du kunne lese om på side 1). Ubåten lå langs "Black Watch" da denne ble senket.
Den ankom Black Watch 04.05.45 (kl 15.00). Alt mannskap med unntak av vaktene ble sendt om bord på "Black Watch" for "hygge, post-mottak og avreagering".
Om bord på 711 var 10 mann + kaptein Lange


Bombeflyene kom fra de engelske skvadronene nr. 846, 853, 882. Datoen var 04/05 – 45, altså kun kort tid igjen av krigen!
Besetningen på "Black Watch var på over 200 mann, og kun noen få ble berget. "Black Watch" sank i løpet av sekunder etter flere fulltreffere.


Bildet viser sekunder før "Black Wathc" og "U-711" rammes av fulltreffere. Vi ser ubåten liggende inntil skutesiden av moderskipet.
Merk deg torpedonettet som ligger rundt hele området. Merk også bombenedslaget øverst til venstre i bildet....


Da "Black-Watch" ble bombet, hoppet Lange og et par soldater om bord i båten og fikk den ut fra "BlackWatch", for å forsøke å hindre at også denne skulle bli skadet.
Båten ble tauet et par hundre meter unna, men ble deretter senket av egen besetning. Resten av personellet var om bord på lt "Black Watch"og slappet av,
og derfor var det ingen som gikk ned sammen med U-711.
Av besetningen omkom mest sannsynlig 32, (noen kilder sier 40),alle befant seg om bord på "Black Watch", mens 11 overlevde inkludert Kl.Hans-Günter Lange.


Her ser vi den åpne luken på toppen av tårnet og en gassflaske ved siden av. Denne lasken er det flere av.
Har enten vært benyttet til å blåse tom ballasttankene for vann, eller så er det enkelt og greit oksygentank, dvs. pusteluft for mannskapet.
Foto: Nils Eldby, Bodø.


Den relativt store dybden krever nøyaktig planlagt dykking.
Vraket er absolutt ikke for nybegynnere.
Under ser vi fornøyde dykkere på dekompresjonsstopp
etter et vellykket dykk på ubåten.
Foto: Nils Eldby, Bodø.


U-711 ble altså bygget ved det tyske skipsverftet H.C.Stülken i Hamburg.
Dette verftet bygde 24 ubåter.
Totalt ble det produsert 568 av klassen til U-711, altså VIIc i perioden 40-45.
Denne ubåttypen var "arbeidshesten" til den tyske ubåt-flåten under WW II. De første av denne klassen satte til sjøs i 1941.
VIIc kom i tjeneste da "de lykkelige dager" begynte å nærme seg slutten, og det var disse båtene som måtte møte de alliertes enorme anti-ubåtkampanje fra sent i –43 til –44.
Kanskje den mest kjente VIIc båten er U-96, som ble brukt til å spille inn filmen "Das Boot"? Hvis du ser denne filmen, hvilket også er en av de beste filmer som noensinne er laget (etter min oppfatning), kan du studere nøye hvordan U-711 ser ut innvendig. Dette er akkurat den samme båttypen.

Side 1     Side 2      Side 3      Side 4      Teknisk info


Oppdatert 10.09.2012

Oppdatert 10.09.2012
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen