Vrakdykking i Nord og Midt Norge

Gå til innhold

Hovedmeny

Minellegger Frøya Side 1

Vrak i Tønderlag > Minellegger Frøya


KNM "Frøya" kjørt opp på grunn i Søtvika i Stjørnfjorden ved innløpet til Trondheimsfjorden.

Jeg jobber i disse dager med en artikkel om denne norske mineleggeren, som endte sine dager i Søtvika i Stjørnfjorden ved innløpet til Trondheimsfjorden.
Fartøyet gikk tapt under invasjonen av Norge, og mesteparten av vraket er hugget og fjernet. Vi har vært der og dykket, og fortsatt er det spor igjen fra ett av de få norske dykkbare marinevrakene som gikk med i siste krig.

Først litt om historien til ett av de få dykkbare norske marinefartøyene som gikk tapt i siste krig:


Mineleggeren KNM "Frøya" sto ferdig ved Marinens Hovedverft i Horten. Hun var fartøy nr. 108 bygget ved dette verftet, og den store dagen for sjøsettelse og dåp var 20.06.1916. Hun var en middels stor minelegger for den tiden og regne; 595 tonn. Fartøyet var tipp topp moderne og av høy klasse, slik verftet i Horten var kjent for.Bjarne Gjølgali til venstre og Gunnar Henriksen til høyre, klare til å stige ombord på den forlatte minesveiperen.
Gunnar Henriksen kunne fortelle til Bjarnes enke, Kjellrun Gjølgali, at bildet ble tatt med selvutløser. Alle bildene ble tatt av disse to eventyrlystne guttene.
Begge i en alder av 13-15 år da dette skjedde, og fulle av eventyrlyst!!! Alle bildene har jeg velvillig fått låne av Kjellrun.
Hun bor fortsatt i Stallvika.

Målene til KNM "Frøya" var 75,3 m (oa) x 8,2m x 2,8m. Maskinene var 2 stk Trippel ekspanderende dampmaskiner, og hun kunne ta 165 tonn bunkers med kull. Det burde holde en stund.

KNM "Frøya" var armert med 4 x 1- 10 centimeters kanoner, samt èn enkelt 76 millimeter.
Hun hadde også to torpedorør med torpedoer på 46 cm. Men som navnet tilsier, var det minelegging som var hennes hovedoppgave.

Derfor fantes det hele 180 miner ombord!


Babord kanoner. Kraftig skyts!


Utsikt fra toppen av styrhus mot baug og fjæresteiner.
Legg merke til den sammenraste skorsteinen som ligger fremover!

KNM "Frøya" hadde en besetning på 78 mann, og sjefen ombord da hun kjørte seg opp i fjæra og gikk tapt var pr.08.04.1940 Kapteinløytnant Th. Schrøder-Nielsen. Hun tilhørte det 2. Sjøforsvarsdistrikt.

Datoen for hennes siste seilas var 13.04.1940, altså noen få dager etter det første angrepet på Norge. Sprengt og delvis senket av egen besetning i Søtvika kl.12.30. Hun ble siden torpedert av den tyske ubåten U-34 for å hindre berging. Under denne sprengingen ble "Frøya" delt i to, og var etter dette selvsagt som totalvrak å regne.

Side 1       Side 2

Oppdatert 17.10.2012

Oppdatert 17.10.2012
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen