Vrakdykking i Nord og Midt Norge

Gå til innhold

Hovedmeny

M/S Black Watch

Vrak i Troms > M/S Black Watch
M/S Black Watch


I Kilbotn rett utenfor Harstad ligger senket det som i krigens dager må ha vært et av de mest moderne og flotteste fartøyer;
M/S "Black Watch".
Skipet tilhørte rederiet Fred. Olsen, men var rekvirert av den tyske marine da det ble bombet av britiske bombefly omtrent bare timer før krigen var offisielt over.Les den spennende historien her!:
"Black Watch" ble bygget ved Akers Mek. Verksted i Oslo, og sto ferdigstilt i 1939.

Det var et stort passasjerfartøy etter datidens forhold; 5 200 tonn. Skuta gjorde 18 knops fart, og tok 290 passasjerer.
Hun rakk akkurat å komme i trafikk i den ruten som rederiet egentlig hadde ment hun skulle seile i: Kristiansand - Newcastle- Oslo.

Nordsjøen ble krysset på 23 timer. Men her fikk hun bare noen få turer, da krigen var like om hjørnet.
"Black Watch" ble lagt i opplag da krigsutbruddet kom. Selskapet ikke hadde råd til krigsassuranseforsikringen.
Sett på hvilken stor risiko det var å stå som assurandør for denne båten i disse tider, gjorde at prisen ble alt for høy.

Det ble for dyrt å bruke henne, og alt for risikabelt å seile uten spesialforsikring.Tyskerne kontrollerte skipet under hele krigen, men frem til 1943 med norsk mannskap: Det finnes en liste over mannskapet ombord på "Black Watch".
Listen viser det norske mannskapet som seilte på "Black Watch" pr. september 1940. Denne viser at, selv om tyskerne hadde rekvirert fartøyet, bare nordmenn.

Da dette fortsatt er et meget følsomt tema for enkelte den dag i dag, har jeg derfor valgt å ikke publisere denne, slik at enkelte ikke skal føle seg tråkket på eller provosert.
Tross alt, meningen med disse sidene er først og fremst at du skal kose deg mens du leser.

Det er ingen tvil om at "Black Watch var under tysk kommando de første åra av krigen, selv om det kun var norske sjøfolk ombord.
Dette viser dokumentet under, som er avtalen som ble inngått mellom Kriegsmarinen og Fred Olsens Rederi.

Som vi kan se, må dette allikevel ha vært god butikk for rederiet. For det første betalte Kriegsmarinen meget godt for leien, samtidig som at båten fikk en feit forsikring.

Ikke dårlig dette, for et rederi som selv ikke hadde råd til å bruke henne:!

Det sjeldne stempelet under benyttet ombord på "Black Watch" den korte tiden hun fikk seile i den ruten hun egentlig var ment for; Kristiansand - Newcastle - Oslo.

Men da krigen brøt ut, la rederiet henne i opplag, da krigskaskoforsikringen ble satt alt for høyt. sjeldne stempelet under benyttet ombord på
"Black Watch" den korte tiden hun fikk seile i den ruten hun egentlig var ment for; Kristiansand - Newcastle - Oslo.

Men da krigen brøt ut, la rederiet henne i opplag, da krigskaskoforsikringen ble satt alt for høyt.

Oppdatert 08.09.2012
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen