Vrakdykking i Nord og Midt Norge

Gå til innhold

Hovedmeny

HMS Effingham Side 1

Vrak i Nordland > HMS EffinghamHMS "Effingham"
Foto: Dag-Jostein Andresen  

Først av alt: En stor takk til Åge Jørgensen i Bodø. Uten denne unge mannens millioner av kontakter og tilrettelegging av intervjuer, den praktiske dykkingen på fartøyet du kan lese om under,
ville mye av det du nå skal få del i ikke vært mulig.

Sammen har vi laget disse sidene, som vi håper vil være til glede både for både dykkere og andre historiske interesserte.Denne èngang så nydelige krysseren ligger senket ved Bliksvær utenfor Bodø. Dette er en av de få britiske marinefartøyene som ikke kom hjem fra Norge etter siste krig.

Bortsett fra H.M.S."Hardy" i Narvik, er vraket av denne båten det eneste britiske marinefartøy  som er tilgjengelig i Norge for vanlige fritidsdykkere.

Jeg ønsker med dette å dele med mine lesere den spennende beretningen, fortalt av kapteinen selv, om hvordan dette nydelige smykket av et skip havarerte.
Jeg har tatt meg den frihet å oversette notatene som Captain John Howson selv fikk skrevet ned etter krigen. Spennende lesning, som jeg håper du finner glede av.

Deretter følger den offisielle militære sjøforklaringen. Var så heldig endelig å finne denne i det britiske riksarkivet. (Funnet 29/4-99)  Denne har aldri vært offentliggjort tidligere.

Men før du leser dette, får du på de to neste sidene "Effingham"s historie i tiden hun seilte før krigen. Her finner du også tekniske spesifikasjoner på fartøyet, og du kan lese om hvordan hun gjennomgikk store ombygginger etterhvert som man gikk mer og mer over fra kull- til oljefyring.En nydelig studie av HMS "Effingham" til sjøs 1933.
Foto: Dag-Jostein Andresen.


"Effingham" er totalberget av Høvding skipsopphugging og et annet tysk bergingsfirma, men er allikevel et av de stedene der jeg liker meg aller best. I dag er dette bare en eneste stor skrothaug. Den kan sammenlignes med restene av "Tirpitz" utenfor Tromsø, for den som har dykket der. Men når man tenker på at "Effingham" faktisk var på 10.000 tonn, dvs. på størrelse med "Blücher", er dette nokså ukjente vraket en spennende roteplass. Dybden er også perfekt, 3- 20 meter.

Vi befinner oss i Nord-Norge, nærmere bestemt i Narvikområdet. Tidspunkt er midten av mai 1940. Evakueringen av byen Narvik men først og fremst Bodø er under full planlegging. Som du senere kam lese om, hadde de allierte, med engelskmennene som hovedkapasitet, tatt tilbake Narvik by og omegn, etter at det her hadde vært meget harde kamper med tyskerne. Kamper som for alltid vil gå inn i vårt lands historie.

De allierte tok altså Narvik tilbake. Datoen var 10. og 13. april -40 da de største sjøslagene fant sted. Men svært mye skjedde først etter disse dagene, og det er her H.M.S. Effingham kommer inn med en svært viktig rolle. I tillegg til å delta under landstigningen i Narvikområdet, var hun også med på direkte beskytning av Narvik by. For å vise hvor staselig og viktig hun må ha vært, ser vi ved at hun den tiden hun seilte der oppe, fungerte som flaggskip for Lord Cork, øverstkommanderende for de alliertes sjøstridskrefter disse travle og tragiske dagene. Jeg benytter derfor samtidig anledningen til å invitere deg til muligheten

Men det som skjedde her oppe er for å si det mildt, en lang historie, som står for seg selv. Hvis du er  historisk interessert kombinert med vrakdykking, les sidene om "Narvik 1940".Alt som er verdt å vite om hva som skjedde her fra tyskerne invaderte Narvik og senket panserskipene "Norge" og "Eidsvold" 9. april og frem til landet ble evakuert, med tap av 1 500 britiske soldater på veg hjem fra Norge til Storbritannia i midten av juni,to mnd. senere, kan du da lese nettopp på denne adressen.

Side 1    Side 2    Side 3     Side 4     Side 5      Side 6     Side 7       Side 8    Side 9    Side 10

Oppdatert 11.10.2012

Oppdatert 11.10.2012
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen