Vrakdykking i Nord og Midt Norge

Gå til innhold

Hovedmeny

Dronning Mauud side 4

Vrak i Troms > DS Dronning Mauud


"Dronning Maud i dag
"


Som vi har lest, gikk altså "Dronning Maud" til bunns utenfor Foldvik brygger. Ikke har hun flyttet på seg så mye heller. Hun står der, rett på kjølen og fortsatt stram i linjene, som en dronning verdig. Som regel er det bøye med line festet i toppen av skorsteinen. Det første som møter en da, er tyfonen i messing som stikker opp som en trompet av dypet. Den står midt i skorsteinsåpningen. I hvert fall gjorde den det sist jeg var der. Man treffer toppen av skorsteinen på ca. 15 meters dyp. Så lar man seg sige nedover til man treffer selve skuta. Det er fullt mulig å få med seg hele båten på ett dykk, og er det god sikt, garanterer jeg at dette blir en stor opplevelse.

Svømmer man akterover, er dette et syn man sent vil glemme. Særlig ikke hvis man er velsignet med god sikt. Det er et flott skue å sveve litt over selve vraket, mens man under seg ser lugarer og andre oppholdsrom, da taket er forsvunnet. Her nede i gjørma ligger det nok mye rart. Man ser restene etter de tre lastebilene som skulle vært satt i land i Foldvik. Disse er det ikke mye igjen av, men felgene (dekkene har brent opp), rammen og motorblokken viser klart hva dette har vært. Kanskje disse var med på å forårsake at det gikk som det gikk?


            

På styrbord side ser vi også en av livbåtene som fortsatt er om bord. Lokale innbyggere sier at denne ble senket over vraket på 70 -tallet. Selv tror jeg ikke det, jeg tror det er "ekte vare". For det første ville den ikke ha vært så tæret som denne båten er. Men først av alt finner jeg det meget lite sannsynlig at denne båten skulle ha truffet rett oppå vraket, og i nøyaktig samme posisjon som der hvor de "originale" livbåtene skulle ha ligget.

Så en tur helt bak på hekken. Her finner man antakelig det flotteste skuet på hele vraket: I dekkshøyde står det fortsatt en nydelig hvilebenk som følger halvmåneformen på hekken. Her har det sittet avslappede turister og sett på solen som aldri gikk ned, mens måkene seilet over båten i påvente av en godbit. Rett innenfor benken står det noe annet, som helt sikkert ikke var ment å benytte i slike rolige stunder- et gedigent dobbelt nødratt. Et flott og sjeldent fotomotiv! Dette er den dypeste del av vraket, ca. 35 meter på fjære sjø.


Nødrattet på hekken
Billedserien er fra akterskipet og hvilebenken helt bak på hekken.
Foto: Steinar Heitmann.

Bildene viser de sammenpressede skylightlukene.
Foto: Steinar Heitmann.

Om man så svømmer tilbake mot skorsteinen, men holder seg midt i fartøyet, vil man se alle de forskjellige rommene som båten har huset. Det var i dette området bombe nr. to traff, og hvor syv mennesker, som tidligere fortalt, ble drept momentant.

Svømmer man forover, hvilket er å anbefale som en avslutning på dykket (riktig dykkerprofil), vil det første man ser være et stort krater hvor bomben traff. Hele styrhuset er sprengt bort eller brent opp, og vi kan tydelig se at her har det vært stor varme. Synker man ned i hullet og legger seg inntil skrogsiden, ser vi på messing ko-øyene at noen av dem til og med har smeltet noe. Glasset er enten sprukket eller smeltet, så dette har det ikke vært noe sted å befinne seg. På dørken er det et slamlag som skjuler mange gjenstander fra livet om bord.


Utsikt fremover mot skorsteinen. Bildet er tatt på styrbord side.


Skylightluke med en av mastene i bakgrunnen.


Svømmer man lenger forover, er båten hel og fin. Man treffer på den store masten som strekker seg oppover faktisk høyere enn skorsteinen, men den er ikke noe å fortøye i, da alderen har gjort sitt inntog og redusert styrken kraftig.

Baugen er et nydelig fotomotiv, en skikkelig "Titanic – baug", og er virkelig verdt å anbefale for den som har med kamera, enten det er stillbilde eller video. Vi ser ankerspillet med den solide kjettingen som var med på å holde "Dronning Maud" på plass den gang hun reddet mannskapet på "Johan Shulte"……

Baugen er det grunneste partiet på selve skroget, 26 – 28 meter, altså ypperlig dybde.

Slik damperen står, rett som om den skulle ligge på overflaten, er nok dette et av de vrakene som er penest å se til her i landet. Av de vrakene jeg har dykket på, er det bare D/S" Rabat" i Bodø som overgår D/S "Dronning Maud" rent utsèendemessig. Riktignok er hun kraftig bombet, særlig der hvor styrhuset har vært og litt forover, men dette er bare med på å understreke og bekrefte historien på hva som skjedde denne vårdagen for over 60 år siden!

Hun er forbausende hel, enkel og grei å orientere seg på. Det man skal være forsiktig med, er å gå for mye inn i vraket. Husk at det var en kraftig brann om bord. Skroget glødet . Dette har nok redusert styrken i metallet. Vær forsiktig med penetrering, særlig inn i maskinrommet. Her er det skikkelig skummelt og rasfarlig. Nå har riktignok jeg hatt en skremmende opplevelse i et maskinrom på et annet vrak, og er kanskje spesielt på vakt nettopp på grunn av dette. Men det blir fort spesielt dårlig sikt her inne, da luften her får store mengder av rustflak til å ry ned over seg. I –90 holdt det på å gå skikkelig galt med en dykker nettopp i dette rommet.


Lufteventilen til maskinrommet ga en velsignet utlufting av røyk og varme til mannskapet i maskinen.
Og friskt luft som erstatning.
Foto: Steinar Heitmann.


Sjøroser på toppen av en lufteventil til maskinrommet.

                                            
Midtskips               Rett bak skorsteinen.             Midtskips
Fotos: Steinar Heitmann.

Så er man i området, for eksempel i Narvik på dykkertur, vil jeg sterkt anbefale en tur på "Dronninga". Det tar ca. en time å kjøre fra Narvik. Selv har vi pleid å bo på en nedlagt skole, som disponeres av Foldvik Brygger, et intimt og koselig gammelt fiskebruk og handelssted som i dag tilbyr nydelig mat og drikke i sin restaurant i stedet. Prisene er heller ikke avskrekkende. Anbefales. Bryggen har noen små åpne plastbåter å leie ut, men er man flere enn to, hvilket man absolutt bør være ved slik dykking, vil jeg anbefale at det tas med egen farkost.

Håper du har fått med deg noe interessant på denne siden, og lykke til på eventuell egen tur!

Noen korte data om D/S "Dronning Maud":Kjennetegn: LDTR.

Hjemhavn: Trondheim.

Type: D/S.

Brt.: 1489.

Dim: 235,8 x 37,7 x 13,8 fot.

Byggeår: 1925.

Byggemateriale: Stål.

Verft: Fredrikstad Mekaniske Verksted, Fredrikstad.

Rederi: Det Nordenfjeldske Dampskibsslskap.

Lastens innhold: Tropper med utstyr, (sanitetskompani),   og bl.a. 3 lastebiler.


 

KILDER:"NFDS 1857-1957", - av Rolf Danielsen og Olav Vedeld.

"Nordover med hurtigruten" – av Reidar Stavseth, utgitt 1945."I storm og stille på alle hav",- av Leif B. Lillegaard

"Vi menn" i 1961,

"Norges sjøkrig 1940-45,bind 4."

"Sjøforsvarets kamper og virke i Nord-Norge i 1940."

"Lang kyst" av Trygve Nordanger"

"Skipet" 4 - 82, 3 - 84, 4 - 97.


VRAKET:

Beskrivelse av posisjon: 200 - 300 meter ut for Foldvik brygge.

Posisjon: 68 deg. 41,917 N.,

               017 deg. 26,367 E.,

               i henhokd til GPS.

Vraket står på kjølen og er godt bevart. Stor bombeskade i område brua.Erling Skjold

"Det Norske veritas avgangsliste 1940-1945"

"Bodø Tidende" 08.01.1927, 02.05.1940, 03.05.1940, 10.05.1940.

"Dramaet Folla"

"Dictionary of disasters at sea"

"Lloyds war losses"

"Hurtigruta 1893-1982"Oppdatert 09.09.2012
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen