Vrakdykking i Nord og Midt Norge

Gå til innhold

Hovedmeny

D/S Rabat side 2

Vrak i Nordland > D/S Rabat



D/S "Rabat" på havets bunn:


"Rabat" døpes ved Deutsche Werft, Hamburg 1929.


Etter krigen var det eneste synlige bevis på operasjon "Leader" to mastetopper som stakk opp av skipsleia. Odd Johnsen, som den gang og i lang tid etter drev firmaet "Polardykk" var den første dykkeren nede på "Rabat". Det var i 1965, og formålet var å sprenge mastetoppene. Etter dette, særlig fra 1970, begynte sportsdykkere, om det er noe som heter det, å vise sin interesse for denne prektige skuten.

Uten tvil er "Rabat" det vraket som jeg mener er det mest perfekte som har dykket på. For meg er dette altså number one slik det står der i dag.

"Rabat" er et typisk "Donald Duck" – vrak. Står på kjølen. Hele båten er intakt .Står rett på kjølen. Ser ut akkurat som den dagen den forliste, bare ikledd en nydelig kappe av groe og sjøvekster. Det tidligere tyske mannskapet er byttet ut med steinbit, brosme, lange, gedigne torsker rødspetter og lysuer.

Her er et mylder av spennende steder å utforske.

Når det gjelder messing, er det meste av dette plukket ut for flere år siden. Det eneste som jeg vet er intakt i dag, er et nydelig komplett ko-øye på styrbord side helt bak på hekken. Dybden her er 42 meter, og svømmer man inn akterskipet og tørner mot styrbord, kan man få et fint fotoobjekt. Husk å bruke line, da det er forholdsvis trangt og det blir fort dårlig sikt pga. mudder på dørken, - slik det alltid er på så gamle vrak. Det viktigste man på passe på er kanskje rasfaren, som etter hvert begynner å gjelde også på "Rabat". Skuta har jo ligget der i snart 60 år nå, og begynner å gi etter for alder og korrosjon.








"Ko-øye på styrbord side"
Foto: Steinar Heitmann.



Skorsteinen sett ovenfra. Her ser du den karakteristiske "Y"-en - med "nedstreken" i bokstaven midt i skorsteinen.
Denne peker fremover på vraket.
Foto: Steinar Heitmann.


Bildet viser inngangen til nedre spisesal, babord side.
Denne kan du også se nede i høyre hjørne på sort/hvitt-bildet under.
Foto. Ronny Frimann



tvers av midtskipets annen etasje.
Du kjenner igjen de store firkantede vinduene under styrhuset på sort/hvitt bildet under.
Bildet er hentet ut av video.
Foto: Nils Eldby, Bodø.


Skal man dykke på akterskipet, anbefaler jeg at man legger inn dette som et eget dykk. Riktignok rekker man fint å svømme fra skorsteinen og bakover, over de to store , åpne lastelukene, men det blir fort mye svømming. Da er det bedre å legge opp, hvis det ikke allerede er der, et nytt fortøyningstau bak på hekken. Slik får man fullt utbytte av denne delen. Hekken er også den minst dykkede delen av vraket, og mye rart kan ligge skjult her. Senest i –93 fant man akterlanternen der, så det viser seg at "Rabat" fortsatt skjuler på noen hemmeligheter.

Vil man vite nøyaktig hvor vraket ligger, - ta en titt på sjøkartet som har med Bodø havn (sjøkart nr. 65). Her er båten avmerket

Slik jeg oftest har dykket på "Rabat", er å gå ned den faste fortøyningen til skorsteinen. Her ligger det alltid bøye.Man treffer på skorsteinen på 18 meter. For å vite hvilken vei man skal svømme, forover elle bakover, tar man en titt oppi skorsteinen. Den er delt opp i seksjoner, og ovenfra ser dette ut som en stor Y med sirkel rundt. "Nedstreken" på Y`en peker fremover, og da selvsagt de to oppstrekene bakover. Slik er det dessuten lettere å vite hvor man er på begynnelsen av dykket, styrbord eller babord. Særlig hvis man skulle være så uheldig å få dårlig eller redusert sikt.

Synker man ned den nydelige skorsteinen, begrodd av sjønelliker og anemoner, starter selve dykket. Som du kan se av bildet, lander du på midtskipet, og hele dette området er kjempespennende. Litt bak for skorsteinen ser man hva som gjorde at "Rabat" ikke orket mer: Hullet der bomben traff skylighten. Må advare mot penetrering i maskinrommet, du skal i alle fall vite hva du holder på med. Her henger store løse jernplater og dingler, og er livsfarlige å svømme under. En stor plate ble revet ned av lokale dykkere sommeren –98, men det er fortsatt utrygt område. I maskinrommet er det dessuten en slags melkeaktig sikt, slik det hender det er i stillestående vann i vrak. Her nede oppholdt det seg hester i stallen (bak maskinrommet), der var verksted med mer. Fortsatt står det en solid ambolt i et av rommene der nede.




På vraket er det nesten alltid noen solide steinbiter som passer på skuta.
Foto: Steinar Heitmann


Rabat Styrhuset


På babord brovinge, oktober -98.
Foto: Ronny Frimann



Babord kanonlavett.  
Foto: Nils Eldby, Bodø.



"Rabat" etter krigens utløp.
På originalen kan man se flagget med hakekors helt i hekken.

Skal man virkelig kose seg på "Rabat", så hold deg til overbyggene. Her er det mer enn nok å ta seg til. Tre etasjer oppå hverandre. Nydelig fotoobjekt, for den som liker det. Den øverste etasjen huset altså styrhus med radiorom og kapteinens lugar bakerst. Etasjen under, som tidligere hadde skillevegger, er i dag bare et stort rom.

Her var det røkerom, salong og bibliotek. Det er et stort hull i dørken mellom denne og etasjen under. Her kan man fint la seg synke ned, bare husk på å vite hvor du befinner deg. Linedykk!!, særlig hvis du ikke er HELT sikker på vegen, og kanskje ønsker å returnere samme vri du kom! I nedre etasje finner du til slutt spisesalen med pantryet bak. Det er her man sommer -98 fant, og fortsatt finner, så mye porselen.

På begge sider av midtskipet finner man kanonlavetter som tyskerne monterte etter at skipet ble rekvirert og armert. Senest i sommer fant lokale dykkere store mengder med nydelig porselen i kjøkkenet bak nedre spisesal. Porselenet er merket med rederiflagget til båten. Og har initialene O.P.D.R. Slikt har det blitt tatt opp i store mengder helt siden det ble startet med dykking på "Rabat". Man finner også marinens eget emblem, med den tyske ørna og hakekors, på noe av porselenet. Flasker med champagne og den finest årgangsvin, type rød, har ligget mørkt og kjølig lagret i mudderet. Jevn temperatur hele året.

En spennende tur å ta, er å la seg synke ned på dekket bak midtbygget. Her er det innganger på begge sider, disse blir kalt vinkelkorridorene. Svømmer man inn her, svinger korridoren etter hvert 90 grader. Et par meter denne veien, og så 90 grader tilbake. Fortsett her, og du kommer ut under foran, midt på midtskipet. Se på bildet av båten sett fra siden: Nedre dekk: Der hvor skrogsiden slutter å bygge seg helt opp til "2 etasje" kommer man ut.

Men pass på å ikke rot deg bort i alle de forskjellige dørene og rommene som møter deg på din vei. På babord side er forresten offisersmessen. Med to inngangsdører, er dette det første som møter en når man svømmer inn bakfra. Her blir det ofte, og fortsatt, hentet opp vinkarafler, glass, dekketøy og personlig gjenstander. Bruk for all del line, og se opp for løse ledninger og lignende i taket. På returen er det nullsikt hvis man har rotet litt.

Bildene Under viser badekaret
og et av toalettene ombord.
Foto: Steinar Heitmann.


Badekaret
Foto: Steinar Heitmann.


Toalettet
Foto: Steinar Heitmann.


Klosettet
Foto: Steinar Heitmann.

Stokkankeret/rserveanketet.
Foto: Steinar Heitmann.


Foto: Steinar Heitmann.


Foto: Steinar Heitmann.

Oppdatert 09.09.2012
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen