Vrakdykking i Nord og Midt Norge

Gå til innhold

Hovedmeny

D/S Mira Side 4

Vrak i Nordland > D/S Mira

D/S MIRA 1999:

"Mira" ligger i dag og hviler på havbunnen utenfor Brettesnes. Hun har lagt seg til ro på ca. 42 meters dyp, og valgte å legge seg opp - ned for på den måten forsøke å bevare sitt indre i fred.

På en måte kan det se ut som om hun har kapslet seg selv inn, og sier: "ligg unna, jeg vil være i fred!".
Den dag i dag er hun allikevel et fantastisk skue, og alt det spennende hun har å skjule er det derfor som fører til at enkelte fortsatt lar seg tiltrekke av den stolte dame.

Når man kommer ned på vraket, er det første som møter en et stort, mørkt skrog. Svømmer man akterover, ser man i enden den store messingpropellen som èn gang hadde fire store blader.
I ettertid har det tydelig vært dykkere der som har forsøkt å få denne med opp. Igjen står det bare 2 ½ blad, så hevingsoperasjonen kan ikke ha vært særlig vellykket.

Ellers så vil en se at alt av overbygg er presset inn i skroget. Dette har antagelig skjedd da hun med stor fart og kraft smalt i bunnen, men kan også ha blitt fullendt etterhvert som årene har gått og båten har seget mer og mer sammen.

Langs bunnen har skrogplatene øverst mot rekkverket, hvilket da blir nederst, blitt presset utover sjøbunnen. Midtskips er det allikevel en åpning på 3-4 meter hvor man kan komme inn i vraket.

Når man kommer inn her, er det som å reise 60 år tilbake i tid. Båten var lastet med porselen fra Porsgrunn og fajanse fra Egersund, og den dag i dag ligger det stabler med dette på bunnen.

Her er også uåpnede brusflasker fra Hansa, og porselenskorkene med gummipakning har bevart flaskenes innhold. Sitron,- appelsin og rødbrus er hva som fortsatt står på "Mira"s meny.

En finner også store ruller med linoleumsbelegg, og fortsatt står det minst tre safer der inne.
To av dem er uåpnet, den siste har stått åpen antagelig hele tiden.

Stein Horn og Rune Jørgensen koser seg etter endt dykking på brygga i Svolvær. En sommerdag slik den kun kan fremtone seg i Nord-Norge.

Her drikkes det skikkelig vellagret rødbrus og sitronbrus fra Hansa Bryggerier, hentet fra "Mira"s indre. Det er ikke alle forunt å drikke slik årgangsbrus.
Smaken var det overhode ingenting å klage på. Til og med kullsyren freste.

Kanskje er det nettopp dette som gjør at den ikke er blitt ødelagt?!

Side 1    Side 2    Side 3     Side 4     Side 5

Oppdatert 11.10.2012

Oppdatert 11.10.2012
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen