Vrakdykking i Nord og Midt Norge

Gå til innhold

Hovedmeny

D/S Johan Faulbaum side 1

Vrak i Finmark > D/S Johan Faulbaum

Historien går videre:

Selv om skadene på båten var solide, var de ikke verre enn at "Vittoria" ble bygget opp igjen. Krigen er endelig ferdig, og hun havner nå i greske hender. Navnet blir nå "Dimitros G. Theriotis". Her blir hun ikke så lenge, hvilket vi kan forstå når vi leser det vanskelige navnet. Ikke rart at hun ønsket seg bort herfra. Rederiet Max Faulbaum med tilholdssted i Riga bytter ut det greske navnet med "Janis Faulbaums". Fartøyet blir modernisert, og tonnasjen økt til 2.944 brt. Rederiet Max Faulbaum opererer kun med gamle tramskip som de får kjøpt billig, og alle får Faulbaums navn. Den en gang så moderne og stolte damen har endt opp i en flåte med gamle damer. Føler seg ikke helt tilpass...
Men enda en gang opplever skipet et krigsutbrudd. I 1940 krever den tyske krigsmaskin alt den kan få. Heller ikke rederiet Max Faulbaum slipper unna. Alle dets skip blir overført til "Det tyske riket", og bærer plutselig et flagg med hakekors på. Med ett er hun "på lag" med det som for bare noen år siden var fienden. Livet er merkelig.
For siste gang bytter hun navn. Denne gangen til det mer tyskklingende S/S "Johan Faulbaum".
Skipet gjør flere turer langs norskekysten. Den aller siste starter våren 1944 i Polen. Denne gangen skal hun langt. Farlig blir det også. Men det er hun vant med. "Johan Faulbaum" skal helt til Jarfjord øst for Kirkenes. Hun er lastet med sement og trelast for organisasjonen "Todt".
Erling har igjen ordet:
1.mai 1944 kommer skipet og besetningen trygt fram og besetningen starter lossingen med èn gang. Man vil vekk fra dette utsatte stedet så raskt som overhode mulig. Besetningen er ganske sikkert klar over at tyske handelsskip er forbruksmateriell i dette området. Alt går ikke etter planen, for 15. mai blir skipet oppdaget av russiske bombefly på veg hjem fra Kirkenes. Et av flyene bryter ut av formasjonen og beskyter skipet med maskinkanonene. Dette påfører ingen skade på skipet, men en russisk krigsfange blir drept. Kun noen timer senere stuper plutselig fem russiske bombefly ned fra himmelen. Polarsommeren blir med ett fylt av sporlys og bomber. Et fly sjangler innover fjorden, med en umiskjennelig røykhale etter seg, før det braser rett i åssiden og blir fullstendig knust. Piloten har ingen sjanse og blir drept momentant. Ingen ombord på "Johan Faulbaum" omkommer, men akterskipet revner etter bombetreff. 3 timer senere er det kun pipa og masten som stikker opp av havet. "Johan Faulbaum" har innledet sin nye era.

Oppdatert 08.09.2012
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen