Vrakdykking i Nord og Midt Norge

Gå til innhold

Hovedmeny

D/S Irma Side 1

Vrak i Tønderlag > Irma


Dette engang så flotte dampskipet endte sine dager under en kald marsnatt i 1944 rett utenfor Ørlandet, helt sydvest på Fosenhalvøya, litt nord for innløpet til Trondheimsfjorden. Høsten -00 fikk jeg besøke vraket for første gang, og etter dette har det blitt mange turer til denne ærverdige gamle damen.

Her kan du lese den spennende historien til skipet, samt hvordan det er å dykke på vraket og hvordan du finner det. Skulle du ha lyst til å ta en tur hit, er det bare å kontakte meg, så skal jeg være behjelpelig. Selv bor jeg som tidligere nevnt på Brekstad på Ørlandet, så vegen ut hit er kort.....

Jeg har også vært så heldig å fått oppsporet den tyske sjøforklaringen som ble holdt etter forliset, og den er nå blitt publisert her. I tillegg er sjøforklaringen nå blitt oversatt til norsk for den som ikke er like sterk i dette språket. Sjøforklaringen forteller historien bak forliset for seg selv, her er kommentarer unødvendig. Men jeg har tatt med litt av skipets historie helt fra hun sto ferdigstilt i 1906 og frem til den skjebnesvangre natten. Vi starter derfor turen vår i England.

En heldig utvalgt sosietetskvinne har får æren av å knuse champagneflasken mot skutesiden mens hun døper skipet til S/S "Everonika". Et nytt kapittel i sjøfartshistorien er skapt.....

D/S "Irma" hadde nemlig gjennom sitt liv flere navn. Som sagt ble hun først døpt til D/S "Everonika", så til D/S "Tottenham", siden til D/S "Apsley", så til D/S "Don Cesar" og til slutt endelig til D/S "Irma".

Hennes kallesignal var DYAE. D/S"Irma" hadde hjemmehavn i Hamburg da hun forliste, men ble bygget i Sunderland, England, ved verftet J.L. Thompson & Sons.Ltd i 1906.
Byggenummeret ved verftet var 445, og skipet ble som vanlig produsert i stål.
Hennes mål var 350x50,3x23,4 fot, og bruttoregistertonn var 3757. NRT var 2343.

Egentlig er det vanskelig å finne i detalj konkrete hendelser hun var med på den tiden hun seilte. Men èn episode er i hvert fall loggført: Hun kolliderte 23.02.1944 med det norske skipet M/T "Inger Johanne" i Rørvik, noen mil nord for stedet hun en kort tid etter skulle ende sine dager.

Rederiet som hadde henne i sin besittelse da hun gikk tapt hette H.Vogemann, og skipet var lastet med jernmalm. Dette hadde hun lastet ombord i Narvik, og hun var på veg herfra til Hamburg den skjebnesvangre natten. Heldigvis gikk det INGEN liv tapt, men et hardt presset Stortyskland med skrikende behov for stål til sin krigsmaskin mistet sin sårt tiltrengte last.

Side 1     Side 2     Side 3   

Oppdatert 11.10.2012

Oppdatert 11.10.2012
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen