Vrakdykking i Nord og Midt Norge

Gå til innhold

Hovedmeny

D/S Folla Side 1

Vrak i Nordland > D/S Folla

Jeg har dykket på dette "Donald Duck-vraket" som ligger helt inntil riksveien i Tjongsfjorden i Nordland.
Jeg ønsker å ta med historien om dette skipet på mine sider, selv om jeg vanligvis bare skriver om krigsforlis.

Men D/S "Folla" ble ved krigens start i Norge 1940 mye brukt som troppetransportskip av allierte styrker ved landsetting av disse langs kysten.

Hun har derfor gjort seg "fortjent" til å komme med her!! Les den spennende historien til fartøyet på de kommende sidene.....

DS "Folla" var et middels stort kystdampskip, og sto ferdigbygd ved Ørens Mekaniske Verksted i Trondheim i 1909.
Som vanlig var hun bygget i stål, og ble levert til Namdalens Aktiedampskibsselskap samme år. Hennes kjennetegn var LDWI, og hjemmehavnen var Trondheim.

Dimensjonen på skipet var følgende: 115,1 x 20,4 x 14,9 fot.


Skipet overlevde begge krigene, og det foreligger svært få hendelsesrapporter fra skipets historie. Bortsett fra at hun hadde en grunnstøting 26.12.1941 ved Fusselandsosen.

Hun var forsikret i Forsikringsselskapet Norge.

Etter å ha gjort sin trofaste tjeneste som lokalskip i mange år, ble hun til slutt solgt til AS Anlegg for å benyttes som losjiskip under byggingen av kraftstasjonen i Tjongsfjord.
Her ble hun omdøpt til navnet D/S "Rallaren". Hun lå trygt til kai helt til et forferdelig snøvær satte inn i romjulen i 1958.

Anleggsarbeiderne som bodde ombord hadde juleferie, og ingen så til skipet etterhvert som snøen bare fortsatte å lave ned.
Til slutt lå hun så lavt i vannet at en av ventilene, som ikke hadde blitt lukket før juleferien, nådde vannlinjen og begynte å ta inn vann.

Da var det kort prosess. Skipet ble raskt fylt med vann, og sank rett ved kaien i Tjongsfjord. Her ligger hun den dag i dag.

Side 1     Side 2    Side 3

Oppdatert 11.10.2012

Oppdatert 11.10.2012
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen